joi, 26 aprilie 2012

Presopunctura


                Acest sistem chinez s-a dezvoltat acum mai bine de 5000 de ani. Presopunctura vizeaza aceleasi puncte active ca si acupunctura. Aceste puncte sunt impartite pe mai multe meridiane si sunt identificate in functie de meridianul pe care se afla si numarul care indica pozitia pe meridian. La baza acestui sistem se afla credinta conform careia energia vietii chi curge prin aceste meridiane. La persoanele sanatoase curgerea acestei energii prin meridiane nu este obstructionata, in schimb cand apar blocaje energetice pe aceste meridiane, apare si dezvoltarea unei afectiuni. In urma blocajelor aparute, Chi-ul poate fi deficitar sau excedentar. Stimularea punctelor active de pe meridiane, prin diferite tehnici (activare, tonifiere sau dispersie), ajuta la eliminarea blocajelor si la restabilirea echilibrului energetic. Aici gasiti un film interesant care prezinta foarte bine presopunctura.

                Pentru aplicarea corecta a unui tratament in presopunctura trebuie sa avem in vedere urmatoarele:
·         Atunci cand ceva nu functioneaza corespunzator, intr-un organ sau o anumita  zona a corpului, acest lucru o sa se reflecte la nivelul pielii prin durerea care o sa apara in anumite puncte energetice
·         Presiunea aplicata pe aceste puncte energetice ajuta circularea armonioasa a energiei si echilibrarea ei.
·         Pentru un tratament aplicat corespunzator trebuie sa identificam cu precizie punctele de pe meridiane; pentru identificarea corecta a lor folosim reperele anatomice, dar si un sistem de masura care sa se potriveasca cu fiecare persoana; acest sistem are unitatea de masura de 1cun, iar modul de aplicarea a acestor masuratori o puteti gasi aici.
·         Presiunea aplicata asupra punctelor trebuie sa fie constanta, iar intensitatea variaza in functie de durerea locala; daca exista un traumatism local la nivelul pielii, sau sub piele, tratametul prin presopunctura nu se aplica direct, ci pe zona corespondenta.
                Aceasta terapie traditional chinezeasca foloseste Legea celor cinci elemente (foc, pamant, metal, apa, lemn), dar are si in vedere faptul ca in fiecare fiinta exista o polaritate Yin-Yang, astfel incat tot ce se gaseste in natura prezinta aceasta polaritate si este constituit din cele cinci elemente.
                Prin activarea punctelor energetice putem participa la intretinerea fluxului energetic. Acest lucru il facem printr-o presiune ferma asupra punctelor urmarite.
                Tonifierea se face prin rotirea degetului mijlociu in sensul acelor de ceasornic, printr-o presiune ferma.
                Dispersia o realizam rotind degetul aratator in sens invers acelor de ceasornic. Aceasta rotatie o facem cu o presiune scazuta.
                 Pe viitor doresc sa postez diferite schite de stimulare a punctelor de pe meridianele energetice, scheme utile pentru diferite afectiuni. Mai jos am realizat o scurta prezentare a meridianelor. De asemenea, o descriere detaliata a meridianelor si a punctelor energetice gasiti aici.

Meridianul Ficat (F) – Yin - are 14 puncte fixe – porneste de la degetul mare al piciorului (haluce) (F1), inconjoara zona genitala si ajunge pana sub mamelon la (F14)

Meridianul Vezica Biliara(Vb) – Yang - are 44 de puncte – porneste de la comisura externa a pleoapelor (Vb1) si merge in jos pana la degetul al patrulea de la picior (Vb44)

Meridianul Inima (I) – Yin - are 9 puncte fixe si toate meridianele depind de buna lui functionare; porneste de la scobitura axiala (I1) si merge la unghia degetului mic de la mana (I9)

Meridianul Intestin Subtire (Is) – Yin - are 19 puncte fixe; incepe la degetul mic al mainii (Is1) si se termina in fosa exterioara a urechii (Is19)

Meridianul Vase Sex (VS) – Yin - are 9 puncte fixe, ca si meridianul cord; porneste de la al patrulea spatiu intercostal (VS1) si merge pana la degetul mijlociu al mainii (VS9)

Meridianul Trei Focare(TF) – Yang - are 23 de puncte fixe; este transportor al energiilor; porneste de la degetul inelar (TF1) si ajunge la unghiul extern al sprancenei (TF23)

Meridianul Stomac (S) – Yang - are 45 de puncte fixe; face pereche cu SP; incepe de sub axa pupilei (S1) si merge pana la degetul doi si trei de la picior (S45)

Meridianul Splina-Pancreas (Sp) – Yin - are 21 de puncte fixe si se intinde de la haluce (SP1) si ajunge sub axila (SP21)

Meridianul Plaman (P) – Yin - are 11 puncte fixe; porneste de sub clavicula (P1) si ajunge la police (P11)

Meridianul Intestin gros (Ig) – Yang - are 20 puncte fixe; porneste de la degetul aratator (Ig1) pana la unghiul inferior al aripii nasului (trece peste meridianul VC in partea opusa) (Ig20) si este legat direct de meridianul Plaman

Meridianul Rinichi (R) – Yin - are 27 de puncte fixe; pleaca de la talpa piciorului (R1) si ajunge la marginea inferioara a claviculei (R27)

Meridianul Vezica Urinara (V) – Yin - are 67 de puncte fixe; porneste de la unghiul intern al ochiului (V1) si se termina la degetul mic al piciorului (V67)

Meridianul Vas Guvernor (VG) – Yang - are 28 de puncte fixe; porneste de la coccis (VG1) si ajunge la gingia superioara (VG28); imparte spatele in doua si impreuna cu meridianul VC, alcatuieste mica circulatie energetica

Meridianul Vas Conceptie (VC) – Yin - are 24 de puncte fixe, porneste de la perineu (VC1) si ajunge la buza inferioara (VC24)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu